W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Procedury związane z żywieniem

Procedury związane z żywieniem w Gminnym Przedszkolu w Kołaczycach


1. Przedszkole zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie placówki.

2. Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.

3. Pracownicy kuchni:

a) Dezynfekują ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;

b) Myją ręce:

· przed rozpoczęciem pracy,
· przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
· po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
· po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
· po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
· po skorzystaniu z toalety,
· po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
· po jedzeniu i piciu .

c)  Myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych;

d)  Odbierając produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne, a towar odbierają przy tylnych drzwiach wyjściowych przedszkola;

e)  Wyrzucają rękawiczki/myją rękawiczki i wyrzucają wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamykają go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać
w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;

f)  Przygotowując posiłki zachowują od siebie bezpieczny dystans zgodny
z obowiązującymi przepisami;

g)  Po zakończonej pracy, dezynfekują blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora Przedszkola;

h)  Myją naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparzają naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki.

4. Posiłki dla dzieci odbierane są z kuchni tak, aby pracownicy kuchenni nie mieli kontaktu z opiekunami, wychowawcami dzieci oraz personelem pomocniczym.

5. Dzieci posiłki spożywają na jadalni. Posiłki wydawane są zmianowo. Po zakończeniu wyznaczony pracownik/pracownicy dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.

6. Posiłki dzieciom podaje personel pomocniczy.

 

Powiadom znajomego