Procedury związane z żywieniem
Procedury związane z żywieniem w Gminnym Przedszkolu w Kołaczycach
1. Przedszkole zapewnia wyżywienie dzieciom w czasie ich przebywania na terenie placówki.
2. Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny.
3. Pracownicy kuchni:
a) Dezynfekują ręce przed każdym wejściem do pomieszczenia, gdzie przygotowywane są posiłki;
b) Myją ręce:
· przed rozpoczęciem pracy,
· przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
· po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
· po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
· po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
· po skorzystaniu z toalety,
· po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
· po jedzeniu i piciu .
c) Myją ręce zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych;
d) Odbierając produkty dostarczane przez osoby z zewnątrz, zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne, a towar odbierają przy tylnych drzwiach wyjściowych przedszkola;
e) Wyrzucają rękawiczki/myją rękawiczki i wyrzucają wszelkie opakowania, w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci i zamykają go szczelnie; jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać
w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie;
f) Przygotowując posiłki zachowują od siebie bezpieczny dystans zgodny
z obowiązującymi przepisami;
g) Po zakończonej pracy, dezynfekują blaty kuchenne oraz inne sprzęty, środkami zapewnionymi przez dyrektora Przedszkola;
h) Myją naczynia, sztućce w zmywarce w temperaturze 60 stopni C przy użyciu detergentów do tego służących/wyparzają naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki.
4. Posiłki dla dzieci odbierane są z kuchni tak, aby pracownicy kuchenni nie mieli kontaktu z opiekunami, wychowawcami dzieci oraz personelem pomocniczym.
5. Dzieci posiłki spożywają na jadalni. Posiłki wydawane są zmianowo. Po zakończeniu wyznaczony pracownik/pracownicy dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.
6. Posiłki dzieciom podaje personel pomocniczy.